Duyurular

...

2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SERAMİK BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI

2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SERAMİK BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

SERAMİK BÖLÜMÜ 2021 ÖZEL YETENEK SINAVI (ÖYS) KILAVUZU

 

SERAMİK BÖLÜMÜ 2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA

ÖZEL YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALACAKTIR

 

SERAMİK BÖLÜMÜ: Seramik endüstrisinin gereksinimi olan nitelikli, yeniliklere açık, bilgiye ve sanata değer veren, yaratıcı ve estetik düşünceyi geliştiren tasarımcı ve sanat elemanı yetiştirmeyi amaçlar.

 

BÖLÜM KONTENJANI: 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)  sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede, bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar “2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda” yer aldığı şekli ile belirlenecektir. 08.02.2018 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurulu’nda alınan karar gereğince belirlenen kontenjanın %10’u engelli adaylar için ayrılacaktır.

 

SINAV TARİHİ: Seramik Bölümü 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı                       31 Ağustos 2021 tarihinde yapılacaktır.

 

KAYIT BAŞVURU TARİHLERİ, BİLGİ VE KOŞULLARI

 

a.       Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Özel Yetenek Sınavı kayıtları 02Ağustos 2021 tarihinde başlayacak olup, 25 Ağustos 2021 tarihinde mesai saati bitiminde sona erecektir.

b.      Başvuru kayıt işlemleri Çukurova Üniversitesi Web sayfası üzerinden online yapılır. Online başvuru kayıtları sırasında yanlış beyanda bulunduğu saptanan adayların sınavları, sınava girmiş olsalar bile geçersiz sayılır.

c.       Adayların Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Özel Yetenek Sınavlarına girebilmesi için ilan edilen süre içinde kayıt işlemlerini tamamlamış olması gerekmektedir.

d.      Adayların başvuru yapabilmeleri için, lise veya dengi bir ortaöğretim kurumundan mezun olduğunu belirten diploma veya geçici mezuniyet belgesine sahip olması ve 2021 TYT sınavından en az 150 veya üzerinde bir puan almış olması gerekir.

e.       Merkezi Yerleştirme ile herhangi bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da yetenek sınavlarına başvuru yapabilirler.

f.       Başvuru kayıt işlemleri sırasında oluşabilecek teknik sorunlardan Seramik Bölümü sorumlu değildir.

g.      Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararı ile Özel Yetenek Sınavına girecek adaylardan ücret alınmayacaktır.

h.      2021 Özel Yetenek Sınavının yapılması düşünülen tarihte, Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle yüz yüze sınav yapılamaması durumunda, sınav uygulama şekli ve özellikleri yeniden düzenlenebilir. Bu durumda Ç.Ü. Web sayfası üzerinden adaylara bilgilendirme yapılır.

 

 

                                                                

                                                                

 

Engelli ADAYLAR İÇİN SINAV KOŞULLARI

 

a.    Engelli adaylardan (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavlarına başvuruları kabul edilir.

b.    Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dahil 2 yıl süreyle geçerlidir.

c.    Yukarıda belirtilen engeli olan adayların, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilir. ÖYSP puanı 50 ve üzeri olan adaylar, başarı puanına göre engelli asil ve yedek listelerinde yer alır.

d.    Engelli adaylar için ayrılan kontenjanın dolmaması halinde bu kontenjan diğer öğrenciler için ayrılan kontenjana eklenir.

e.    Bu kılavuzda belirtilen ön kayıt, asil kayıt ve yedek kayıt süreleri ile ilgili hükümler engelli adaylar için de geçerlidir.  

f.     Diğer adayların sınav soruları ve aşamaları engelli adaylar için de geçerlidir. Ancak engelli adaylar, özel salonlarda sınava alınıp diğer adaylardan ayrı değerlendirilir.

g.    Engelli adayların sınava gelirken “Engelli Raporu”nun aslını getirip sunması zorunludur.

 

 

SINAVIN AŞAMASI, TARİHİ, SÜRESİ VE ÖZELLİKLERİ

 

a.    Seramik Bölümü Özel Yetenek Sınavı tek aşamada yapılacaktır.

b.    Bu aşama, canlı model ve/veya nesne kurgusu ile yapılacak desen sınavıdır. Bu sınavda adayın gördüğünü algılama becerisi, algılama düzeyi ve doğru çizebilme yeteneğini saptamak üzere canlı modelden ve/veya nesne kurgusundan kurşun kalemle desen çizimi yaptırılır.

 

 

c.    Sınav tarihi, saati ve süresi:

 

 

Sınav Tarihi

 

Sınav Saati

Sınav Süresi

 

31 Ağustos 2021

 

10.00-11.30

Süre 90 dakika

 

  1. Sınava Gelirken Adayın Getirmesi Gereken Malzemeler:

 

Yumuşak uçlu kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, kıskaç, 50x70 cm duralit resim altlığı.

 

      

SINAVLARIN UYGULANMASI:

 

a.       Sınavlar, Dekanlıkça görevlendirilmiş sınav salon sorumluları tarafından yönetilir.

b.      Sınav salon sorumluları adayların “Sınava Giriş Belgesi” ile fotoğraflı T.C. Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi veya adayın pasaportunu (süresi geçerli) karşılaştırarak dikkatli bir şekilde kontrol eder ve salona alırlar.

c.       Sınav Komisyonu her salon için aday sayısı kadar mühürlü ve hazırlanmış sınav evrakını sınav salon sorumlusuna teslim eder.

d.      Adaylar sınava 30 dakika kala salona alınır. Sınav Başlamadan önce adayların isimleri yüksek sesle okunarak salon sınav listesinde işaretlenir.

e.       Sınavla ilgili mühürlü kâğıtlar adaylara dağıtılır ve adaylardan adı, soyadı, T.C. Kimlik numarası, aday numarası ve imza bilgilerini kağıdın sol üst köşesindeki isimlik kısmına okunaklı bir biçimde kurşun kalemle yazmaları istenir. Bu kısım, sınav başlamadan önce sınav salon sorumluları tarafından adayın yanında kimlik bilgileri karşılaştırılarak bantla kapatılır ve üzeri imzalanır.

f.       Sınav jürisi, sınav başlamadan önce sınav salonlarındaki model ve/veya nesnenin kurgusunda, salonlar arasındaki denkliği sağlamak üzere sınav salonlarını denetler.

g.      Sınav bitiminde adayların imzası karşılığı toplanan sınav evrakları, Salon Sınav Sorumluları tarafından sayıldıktan sonra adayların çıkmasına izin verilir.

h.      Zorunlu nedenlerle sınavın başlama saati Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonu kararıyla geciktirilebilir.

 

SINAVIN DEGERLENDİRİLMESİ

 

Sınav Jüri üyeleri, sınav evraklarındaki kapalı kimlik bilgileri açmadan çalışmaları yüz (100) tam puan üzerinden değerlendirir ve sınav kağıdının üzerine yazar. Tüm sınav evrakları değerlendirildikten sonra, kimlik bilgileri açılır. Adayların aldığı puanların dökümü, kimlik bilgilerinin karşısına yazılır. Alınan bu puan, adayın Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) olarak belirlenir. Adayın "Yerleştirmeye Esas Olan Puanının (YP)" hesaplanabilmesi için, Özel Yetenek Sınav Puanının (ÖYSP) en az elli (50) puan olması gerekir. Elli (50) puanın altında kalan adaylar elenir. 

 

Adayların Yerleştirme Puanları (YP), 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’nun 6. Bölümü’nde yer alan Özel Yetenek Sınavı ile Seçme Yöntemi’nde yer alan formüle göre aynı alandan veya diğer alandan gelen adaylar için ayrı işlemlere tabi tutularak hesaplanır. (Aday aynı alandan geliyorsa- 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır.)

 

 

Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve “2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda belirtilen Seramik Bölümü kontenjanı kadar aday asil, asil aday sayısı kadar aday da yedek listede yer almaya hak kazanır.

 

2020-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir.

 

Sıralama sonunda adayların Yerleştirme Puanlarının (YP) eşitliği durumunda ÖYSP puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır. Bu puanlarının eşitliği durumunda ise, 2021 TYT puanı yüksek olan adaya sıralamada öncelik tanınır.

 

 

KAZANAN VE YEDEK ADAYLARIN İLANI

 

Sonuçlar Dekanlık onayı ile Çukurova Üniversitesi Web sayfasından 03 Eylül 2021 Cuma günü saat 16.00’da ilan edilir.

 

KESİN KAYITLAR

 

Kesin kayıt işlemleri Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

  1. Adaylar kesin kayıt işlemleri için, Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına şahsen gelerek, kazandıkları bölüme belirtilen sürelerde kayıtlarını yaptırabilirler
  2. Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca belirtilen süre içerisinde kayıt yaptırmayan asil aday sayısı kadar yedek aday kayıt yaptırmaya hak kazanır. Yedek listeden kayıt işlemi, Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından belirlenen süre içerisinde, ilan edilen yedek liste sıralamasına göre devam eder. Belirtilen sürenin bitimi ile ilan edilen yedek listede adı olan adaylar kesin kayıtlarını yaptırmazlarsa, bölüm kontenjanının boş kalıp kalmadığına bakılmaksızın kayıt süreci sona erer.

c.       Duyurulan süre içerisinde kayıt yaptırmayan adaylar kayıt haklarını kaybederler.

d.      Yedek ilanlarını takip etmek, adayın kendi sorumluluğundadır.

e.      Adayın ismi, kesin kayıt hakkı kazandığı bölümün listesinde yer alırken, diğer bölümlerin yedek listesinde de bulunabilir. Bu durumda aday, kazandığı bölüme kesin kayıt yaptırmayı erteleyerek, yedek listesindeki bölümlerin kayıt sırasını bekleme şansını kullanabilir. Ancak bu riski göze alarak hareket edecek adaylar, kesin kayıtlarını zamanında yaptırmadıklarında, kayıt haklarını kaybedeceklerini unutmamalıdırlar.

 

SINAV SONUCUNA İTİRAZ

 

Sınav sonuçlarının ilanından itibaren ilk iş günü içerisinde mesai saati bitimine kadar sınav sonuçlarına itiraz edilebilir. Bu süreyi geçiren adayın başvurusu işleme konmaz. Jüri değerlendirmeleri kesindir. Sınav komisyonu sadece maddi hata yapılıp yapılmadığını denetler.

 

SINAVDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

 

a.      Ç.Ü. Web sayfasından indirilecek çıktı belgesi “Sınava giriş belgesi” olarak kabul edilecektir. Yanında “sınava giriş belgesi ve Özel Kimlik Belgesi (fotoğraflı T.C. NÜFÜS CÜZDANI, fotoğraflı T.C. KİMLİK KARTI, fotoğraflı ve Nüfus Müdürlükleri tarafından onaylı Geçici Kimlik Belgesi veya PASAPORT (süresi geçerli) olmayan aday sınava alınmaz.

b.      Sınava geç gelen adaya mazereti ne olursa olsun ek süre verilmez.

c.       15 dakikadan daha geç gelen aday sınava alınmaz.

d.      Adaylar sınav salonlarını ilk 30 dakika içinde ve son 5 dakika içinde terk edemezler.

e.      Adayların sınav sırasında uymak zorunda oldukları kurallar, kendilerine salon görevlilerince bildirilir. Sınav sırasında kurallara uymayanlar, birbirleriyle konuşanlar, kopya çekenler, kopya çekmeye yeltenenler, sınav disiplinini bozanlar veya kendi yerine başkasını sınava sokan adaylar sınavda başarısız sayılır, gerektiğinde bu kişilerle ilgili yasal işlem başlatılır.

f.       Adaylar, fotoğraf makinesi, akıllı telefon, cep telefonu, cep bilgisayarı, tablet, ses ile görüntü kaydedici ya da naklediciler, MP3-CD çalar, saat fonksiyonu dışında işlevi bulanan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan tüm elektronik cihaz ve araçlarla sınava giremezler.

g.      Adaylar başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içemez.

h.      Adayların isimleri görülmeden değerlendirme yapılacağından; adaylar, sınav kağıtları üzerine fazladan herhangi bir işaret koyamazlar veya sembol çizemezler. Sınav kağıtlarında, sınav için gerekli zorunlu bilgiler ve sınavda talep edilen çizimler dışında ayırt edici herhangi bir işaret bulunan adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.

i.        Sınavlarda yalnızca Fakülte’nin mühürlü kâğıtları kullanılır.

j.        Sınav salonlarına görevliler dışında kimse giremez.

 

 

 

 

 

BİLGİ İÇİN

 

TELEFON    : 0 (322) 338 71 15 /119

FAX               : 0 (322) 338 71 15

WEB              : http://gsf.cu.edu.tr/tr

E-POSTA      : gsf@cu.edu.tr