ÖZEL YETENEK SINAVI

 

 

 

 

 

2022-2023 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI

ÖZEL YETENEK  SINAV KILAVUZU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022

ADANA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu kılavuz, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı bölümler için yapılacak Özel Yetenek Sınavları ile bu programlara seçme ve yerleştirme işlemleri hakkında adaylara bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.

I. YETENEK SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALAN GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİ VE KONTENJANLARI

Bölüm

Kodu

Bölüm Adı

 

 

01

Seramik

“2022 YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI (YKS) YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU’NDA İLAN EDİLDİĞİ GİBİDİR.

02

Tekstil ve Moda Tasarımı

 

 

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından sınav ve yerleştirmelerle ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin web sayfasından kamuoyuna duyurulacaktır. Web sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. Bu nedenle adayların Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin web sayfasını sık sık kontrol etmeleri yararlarına olacaktır.( https://gsf.basvuru.edu.tr[W1] /)

Kısaltmalar:

GSF: Güzel Sanatlar Fakültesi

TC : Türkiye Cumhuriyeti Uyruklu Öğrenci YU : Yabancı Uyruklu Öğrenci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II.SINAV TAKVİMİ: (ÖN KAYIT, YETENEK SINAVLARI, KAYIT)

ÖN KAYIT

Başvuru ve Ön Kayıt

Başlangıç

Bitiş

 

01 Ağustos 2022

26 Ağustos 2022

1.    AŞAMA YETENEK SINAVI

 

Seramik Bölümü

 

 

01 Eylül 2022

 

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

 

 

01 Eylül 2022

2.    AŞAMA YETENEK SINAVI

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

02 Eylül 2022

SINAV SONUÇLARININ İLANI

 

Seramik Bölümü

 

05 Eylül 2022

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

05 Eylül 2022

*Başvuran aday sayısına göre I. Aşama ve Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü için II. Aşama Sınavı, ilan edilen günlerde sabah ve öğleden sonra oturumlarında gerçekleştirilir. Sınav saati/ saatleri web duyurulacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III.YETENEK SINAVLARINA BAŞVURU KOŞULLARI, ÖN KAYIT

GENEL BAŞVURU KOŞULLARI ÖN KAYIT  VE BÖLÜM TERCİHLERİ

 

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Özel Yetenek Sınavı ön kayıtları 01 Ağustos 2022 tarihinde başlayacak olup, 26 Ağustos 2022 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

 

a.    Başvuru kayıt işlemleri Çukurova Üniversitesi Web sayfası üzerinden çevrim[DNKM2]  içi yapılır. Çevrim içi başvuru kayıtları sırasında yanlış beyanda bulunduğu saptanan adayların sınavları, sınava girmiş olsalar bile geçersiz sayılır[DNKM3] .

b.    Adayların Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü ve Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Özel Yetenek Sınavlarına girebilmesi için ilan edilen süre içinde kayıt işlemlerini tamamlamış olması gerekmektedir.

c.    Adayların başvuru yapabilmeleri için, lise veya dengi bir ortaöğretim kurumundan mezun olduğunu belirten diploma veya geçici mezuniyet belgesine sahip olması ve 2022-TYT sınavına girmiş olup, puanının hesaplanmış olması gerekmektedir. 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2022 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2022-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir. 2022-YKS’ye hiç başvuru yapmayanlar, 2021-TYT puanını, 2022 yılı için kesinlikle kullanamayacaktır.

d.    Merkezi Yerleştirme ile herhangi bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da yetenek sınavlarına başvuru yapabilirler.

e.    Başvuru kayıt işlemleri sırasında oluşabilecek teknik sorunlardan Seramik Bölümü ve Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü sorumlu değildir.

f.     Özel Yetenek Sınavına girecek adaylardan herhangi bir ücret alınmaz.

g.    2022 Özel Yetenek Sınavı tarihlerinde, Covid-19 ve genel bir pandemi veya başka bir nedenle yüz yüze sınav yapılamaması durumunda, sınav uygulama şekli ve özellikleri yeniden düzenlenebilir. Bu durumda ÇÜ web sayfası üzerinden adaylara bilgilendirme yapılır.

 

 

 

 

 

 

ÖN KAYIT

 

Ön kayıtlar, ÇÜ GSF internet sayfasından (http://gsfbasvuru.cu.edu.tr/) “Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Giriş Sınavı” Başvuru linkinden çevrim içi olarak yapılacaktır.

Kayıt esnasında adaylardan TC Kimlik No ve diğer nüfus kayıt bilgileri, iletişim bilgileri ve dijital ortama aktarılmış vesikalık fotoğraf istenmektedir. Vesikalık fotoğraf, adayların son altı ay içerisinde, yüzü açık, sakalsız ve kolaylıkla tanınmalarını sağlayacak şekilde cepheden çekilmiş, net ve uygun çözünürlükte, biyometrik bir fotoğraf olmalıdır. Uygun formatta olmayan fotoğraflar ile yapılan başvurularda, başvurunuzun doğrudan iptal edileceğini veya sınav günü, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çekildiği takdirde salon başkanının sizi sınava almayabileceğini lütfen göz önünde bulundurunuz.

 

SINAV GİRİŞ BELGESİ

 

Ön kaydını yapan adayların, SINAVLARA GİREBİLMEK İÇİN,Özel Yetenek Sınav Giriş Belgesi” çıktılarını yine aynı adresten (http://gsfbasvuru.cu.edu.tr/) almaları gerekmektedir.

 

Özel Yetenek Sınav Giriş Belgesi olmayan adaylar, sınavlara alınmayacaktır.

 

ENGELLİ ADAYLARIN BAŞVURU KOŞULLARI, ÖN KAYIT VE BÖLÜM

TERCİHLERİ

 

a.        Engelli adaylardan (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) TYT puanı hesaplanmış olanların, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavlarına başvuruları kabul edilir.

b.             Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dahil 2 yıl süreyle geçerli olup,               2021-YKS’de 100 ve üzeri puanı olan adaylar bu puanlarını 2022 YKS’de özel yetenek sınavı başvurularında kullanabilecektir.

c.   Yukarıda belirtilen engeli olan adayların, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilir. ÖYSP puanı 50 ve üzeri olan adaylar, başarı puanına göre asil ve yedek listelerinde yer alır.

c.              Engelli adaylar için ayrılan kontenjanın dolmaması halinde bu kontenjan diğer öğrenciler için ayrılan kontenjana eklenir.[DNKM4] 

d.             Bu kılavuzda belirtilen ön kayıt, asil kayıt ve yedek kayıt süreleri ile ilgili hükümler engelli adaylar için de geçerlidir.  

e.             Diğer adayların sınav soruları ve aşamaları engelli adaylar için de geçerlidir. Ancak engelli adaylar, özel salonlarda sınava alınıp diğer adaylardan ayrı değerlendirilir.

f.               Engelli adayların sınava gelirken “Engelli Raporu” nun aslını getirip sunması zorunludur.

 

IV.ÖZEL YETENEK SINAVLARI

SINAVLAR

 

Seramik Bölümü ile Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümlerinden birini veya tümünü seçen bütün adaylar canlı model ve/veya nesne kurgusu ile yapılacak 1. Aşama desen sınavına girmeleri gerekmektedir.

Sınav tarihi, saati ve süresi:

 

BÖLÜMLER

1. Aşama

2. Aşama

 

Sınav tarihi

Sınav Saati

Sınav Süresi

Sınav tarihi

Sınav Saati

Sınav Süresi

Tekstil ve Moda

Tasarımı Bölümü

01 Eylül 2022

 

14.00

60 dk

2 Eylül 2022

14.00

60 dk

Seramik Bölümü

01 Eylül 2022

 

14.00

60 dk

--

--

--

 

Engelli adayların, engellilik durumuna göre belirlenecek sınav salonları, doğrudan ilgili adaylara   bildirilecektir.

 

Sınavlar, Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi Salonlarında yapılacaktır. Yerleşkenin adresi ve krokisi kılavuzun sonunda verilmiştir.

 

 

 

 

 

SERAMİK BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI

 

Seramik Bölümü Özel Yetenek Sınavı tek aşamada yapılacaktır.

Bu aşama, canlı model ve/veya nesne kurgusu ile yapılacak desen* sınavıdır. Bu sınavda adayın gördüğünü algılama becerisi, algılama düzeyi ve doğru çizebilme yeteneğini saptamak üzere canlı modelden ve/veya nesne kurgusundan kurşun kalemle desen çizimi yaptırılır.

*Gördüğünü algılayabilme ve çizebilme yeteneği, doğru oranları kurabilme, nesneler, nesne olmayan şekil ve boşlukların kavranması, perspektifin verilmesi ve verili tüm ögelerin bilinçli bir araya getirilmesi; kompozisyon yeterliğini ölçmek üzere gerçekleştirilir.

 

 

TEKSTİL VE MODA TASARIMI BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Özel Yetenek Sınavı iki aşamada yapılacaktır.

Birinci aşamada, canlı model ve/veya nesne kurgusu ile yapılacak desen* sınavıdır. Bu sınavda adayın gördüğünü algılama becerisi, algılama düzeyi ve doğru çizebilme yeteneğini saptamak üzere canlı modelden ve/veya nesne kurgusundan kurşun kalemle desen çizimi yaptırılır.

*Gördüğünü algılayabilme ve çizebilme yeteneği, doğru oranları kurabilme, nesneler, nesne olmayan şekil ve boşlukların kavranması, perspektifin verilmesi ve verili tüm ögelerin bilinçli bir araya getirilmesi; kompozisyon yeterliğini ölçmek üzere gerçekleştirilir.

İkinci aşamada, Sınav yürütme komisyonunun belirlediği hayal gücüne dayalı bir soru kapsamında, kavram, olay, duygu veya düşünceyi bilinçli bir araya getirme becerisini, hayal ve gözlem gücünü, yaratıcılığını, konuya bakış açısını yansıtabilme yeterliğini ölçmek üzere gerçekleştirilir. Adayın konuya bakış açısı, figürlerdeki devinim, mekânı ele alış biçimi ve konuyu yorumlama kapasitesi değerlendirmenin önemli noktalarıdır. Algıya dayalı imgesel ve kavramsal düzeyde metin analizi, kompozisyon, yüzey çalışması, çizim, desen, tasarım yeteneğini ölçen sınav uygulanır.

 

 

Sınava Gelirken Adayın Getirmesi Gereken Malzemeler:

I.              Aşama için yumuşak uçlu kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, kıskaç, 50x70 cm duralit resim altlığı.

II.            Aşama için yumuşak uçlu kurşun kalem, sulu boya, sulu boya fırçası, su kabı, renkli kuru kalem, silgi, kalemtıraş, kıskaç, 50x70 cm duralit resim altlığı.

 

 

 

 

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

Sınav Jüri üyeleri, sınav evraklarındaki kapalı kimlik bilgileri açmadan çalışmaları yüz (100) tam puan üzerinden değerlendirir ve sınav kâğıdının üzerine yazar. Tüm sınav evrakları değerlendirildikten sonra, kimlik bilgileri açılır. Adayların aldığı puanların dökümü, kimlik bilgilerinin karşısına yazılır. Alınan bu puan, adayın Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) olarak belirlenir. Adayın "Yerleştirmeye Esas Olan Puanının (YP)" hesaplanabilmesi için, Özel Yetenek Sınav Puanının (ÖYSP) en az elli (50) puan olması gerekir. Elli (50) puanın altında kalan adaylar elenir. 

Adayların Yerleştirme Puanları (YP), 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’nun 6. Bölümü’nde yer alan Özel Yetenek Sınavı ile Seçme Yöntemi’nde yer alan formüle göre aynı alandan veya diğer alandan gelen adaylar için ayrı işlemlere tabi tutularak hesaplanır. (Aday aynı alandan geliyorsa- 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır.)

Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve “2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” nda belirtilen Seramik Bölümü kontenjanı kadar aday asil, asil aday sayısı kadar aday da yedek listede yer almaya hak kazanır.

2021-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir.

Sıralama sonunda adayların Yerleştirme Puanlarının (YP) eşitliği durumunda ÖYSP puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır. Bu puanlarının eşitliği durumunda ise, 2022 TYT puanı yüksek olan adaya sıralamada öncelik tanınır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. YETENEK SINAVLARINA GİRECEK ADAYLARIN YANINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGE, ARAÇ VE GEREÇLER

BELGELER

ÇÜ GSF Yetenek Sınavları Sınav Giriş Belgesi.

Fotoğraflı, onaylı Özel Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi (üzerinde TC Kimlik Numarası bulunan) ve (Süresi  dolmamış) Pasaport özel kimlik belgesi olarak kabul edilecektir.

 

* Eksik belge ile gelen adaylar sınava kabul edilmeyeceklerdir.

 

* Sınav sonuçlarına itiraz, sonuçların açıklanmasını izleyen ilk günü saat 16.00'ya kadar yapılır. Jüri değerlendirmeleri kesindir. Sınav Komisyonu yalnızca maddi hata yapılıp yapılmadığını denetler.

 

 

VI. KAZANAN VE YEDEK ADAYLARIN İLANI

 

2. Aşama sınavına girmeye hak kazananların listesi 2 Eylül 2022 saat 10.00’a kadar,

2. Aşama sınav sonuçları ve kesin kayıt yaptırmaya hak kazananların listesi 05 Eylül 2022 Pazartesi günü saat 16.00’ya kadar Asil ve Yedek listeler şeklinde Dekanlık onayı ile Çukurova Üniversitesi ilgili Web sayfalarından ilan edilir.

 

 

 

 

 

KESİN KAYITLAR

 

Kesin kayıt işlemleri Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

a.    Adaylar kesin kayıt işlemleri için, Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına şahsen gelerek, kazandıkları bölüme belirtilen sürelerde kayıtlarını yaptırmalıdır.

b.    Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca belirtilen süre içerisinde kayıt yaptırmayan asil aday sayısı kadar yedek aday kayıt yaptırmaya hak kazanır. Yedek listeden kayıt işlemi, Çukurova Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından belirlenen süre içerisinde, ilan edilen yedek liste sıralamasına göre devam eder. Belirtilen sürenin bitimi ile ilan edilen yedek listede adı olan adaylar kesin kayıtlarını yaptırmazlarsa, bölüm kontenjanının boş kalıp kalmadığına bakılmaksızın kayıt süreci sona erer.

c.    Duyurulan süre içerisinde kayıt yaptırmayan adaylar kayıt haklarını kaybederler.

d.    Yedek ilanlarını takip etmek, adayın kendi sorumluluğundadır.

e.    Adayın ismi, kesin kayıt hakkı kazandığı bölümün listesinde yer alırken, diğer bölümlerin yedek listesinde de bulunabilir. Bu durumda aday, kazandığı bölüme kesin kayıt yaptırmayı erteleyerek, yedek listesindeki bölümlerin kayıt sırasını bekleme şansını kullanabilir. Ancak bu riski göze alarak hareket edecek adaylar, asil listedeki[H5]  kesin kayıtlarını zamanında yaptırmadıklarında, kayıt haklarını kaybedeceklerini unutmamalıdırlar.

 

 

VII. SINAVLARIN UYGULANMASI VE GENEL KURALLAR

 

a.    Sınava gününde ve saatinde girmeyen/giremeyen aday, bu sınavla ilgili herhangi bir hak iddia edemez ve talepte bulunamaz.

b.    Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların, sınavın başlama saatinden bir saat önce Fakülte Binasının Giriş Kapısında bulunmaları gerekmektedir.

c.    Sınava girecek adayların yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır.

d.    Sınavlar, Dekanlıkça görevlendirilmiş sınav salon sorumluları tarafından yönetilir. Sınav Komisyonu her salon için aday sayısı kadar mühürlü ve hazırlanmış sınav evrakını sınav salon sorumlusuna teslim eder.

e.    Adaylar sınava 30 dakika kala salona alınır. Sınav Başlamadan önce adayların isimleri yüksek sesle okunarak salon sınav listesinde işaretlenir.

f.     Sınav salon sorumluları adayların “Sınava Giriş Belgesi” ile fotoğraflı T.C. Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi veya adayın pasaportunu (süresi geçerli) karşılaştırarak dikkatli bir şekilde kontrol eder ve salona alırlar.

g.      Sınavla ilgili mühürlü kâğıtlar adaylara dağıtılır ve adaylardan adı, soyadı, T.C. Kimlik numarası, aday numarası ve imza bilgilerini kâğıdın sol üst köşesindeki isimlik kısmına okunaklı bir biçimde kurşun kalemle yazmaları istenir. Bu kısım, sınav başlamadan önce sınav salon sorumluları tarafından adayın yanında kimlik bilgileri karşılaştırılarak bantla kapatılır ve üzeri imzalanır.

h.      Sınav soruları salon görevlileri tarafından adaylara okunur/dağıtılır. Bunun dışında görevlilerin, sınav süresince açıklama ve yorum yapma yetkileri yoktur.

i.       Sınavın başlamasından on beş dakika sonra gelen adaylar sınav salonlarına kesinlikle alınmayacaktır.

j.       Sınav jürisi, sınav başlamadan önce sınav salonlarındaki model ve/veya nesnenin kurgusunda, salonlar arasındaki denkliği sağlamak üzere sınav salonlarını denetler.

k.    Sınav sorularının salonlarda okunmasından/dağıtılmasından sonraki altmış dakika içerisinde hiç bir aday sınav salonunu terk edemez.

l.      Adaylar, cep telefonu, saat, kulaklık, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla; cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla; silah ve benzeri teçhizatla, sınav salonlarına girmeleri kesinlikle yasaktır. Bu araç ve gereçlerle sınav salonuna girildiğinin belirlenmesi durumunda adayın sınavına son verilip salondan çıkartılır. Adayın girdiği sınava ilişkin hakları iptal edilip sınavı geçersiz sayılır.

m.   Adayların sınav süresince birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri ya da çekilmesine yardımcı olmaları, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi, ve benzeri şeyler alıp vermeleri ve sınav düzenini bozacak diğer davranışlarda bulunmaları sınav kurallarına aykırıdır.

n.    Sınav kurallarına aykırı davranışta bulunan adayların kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanağına açıkça yazılır ve sınavları geçersiz sayılır.

o.    Salon Görevlileri bu kuralları uygulamakla yetkili ve yükümlüdür.

p.    Sınav bitiminde adayların imzası karşılığı toplanan sınav evrakları, Salon Sınav Sorumluları tarafından sayıldıktan sonra adayların çıkmasına izin verilir.

r.     Zorunlu nedenlerle sınavın başlama saati Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonu kararıyla geciktirilebilir.

s.    ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Giriş Belgesi, yalnızca adayın Özel Yetenek Sınavlarına katılabilmesi için verilmiştir; bu belge başka amaç dışında kullanılamaz.

 

BİLGİ İÇİN

 

TELEFON    : 0 (322) 338 71 15

FAX               : 0 (322) 338 71 15

WEB              : http://gsf.cu.edu.tr

E-POSTA      : gsf@cu.edu.tr